T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"YALOVA İÇİN KİVİ 24 AYAR ALTIN"

Yayın Tarihi : 15.11.2019

İl Müdürümüz Suat Parıldar, Altınova İlçesine bağlı Subaşı beldesinde yapılan kivi hasadına eşlik ederek üreticilere bereketli bir sezon diledi.

İl Müdürümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Hacı Ali Dinçer ve Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı ile birlikte Subaşı'nda bir çiftçinin bahçesinde eşlik ettiği kivi hasadında yaptığı açıklamada kivinin Yalova'nın en kıymetli ürünlerinden biri olduğunu, 1988'de 3 kişiyle başlayan kivi üretiminin bugün itibariyle 750 çiftçiye ulaştığını belirterek, "Bu yıl yaklaşık 6 bin dekar alanda 30 bin tondan fazla bir üretimimiz söz konusu. Türkiye'de yaklaşık 60-65 bin ton kivi üretiliyor. Türkiye kivi üretiminin yaklaşık yüzde 50'si ilimizde üretilmekte. İlimizdeki üreticilerin bir kısmı da yine çevre illerde üretim alanları açmış durumdalar. Bunları da devreye aldığımızda Yalovalı üreticilerimiz Türkiye'deki kivi üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını üretmektedir" dedi.

"Yalova İçin Kivi 24 Ayar Altın"

Yalova'nın Türkiye'nin binde 1'i kadar büyüklüğe sahip olduğunu ve tarım alanlarının kısıtlı olduğunu dile getiren İl Müdürümüz, amaçlarının kısıtlı alanlarda maksimum ürün ve gelir elde etmek olduğunu aktardı.

"Yalova için kivi 24 ayar altın. Kivinin Yalova'ya getirisine baktığımız zaman yan sanayileriyle birlikte yaklaşık 250 milyon liralık bir pazardan bahsedebiliriz" diyen İl Müdürümüz; " Kivi üreticisi hatırı sayılır bir gelir elde ediyor. İlimizde bir dekarda yaklaşık 4,5-5 ton verim söz konusu. Bu yıl ortalama üreticiden çıkış fiyatı da kilogramı ortalama 4,5-5 lira arasındadır. Kivi kasım ayında hasat ediliyor ama kasımda hasat edilen kivinin pazara sunumu haziran ayına kadar da devam ediyor. Haziran ayına kadar sofralarımızda, evlerimizde kivi tüketmemize de yine ilimizde bulunan soğuk hava depolarının büyük katkısı var. İlimiz bu konuda da Türkiye'de önemli bir konuma sahip. Bu konumunu da gün geçtikçe perçinlemeye devam ediyor" dedi.

Bakanlığın kırsal kalkınma programlarına verdiği destekler sayesinde üretimde önemli bir miktara ulaşıldığının altını çizen Parıldar, 13'ü soğuk hava deposu, 16 sı ürün işleme, diğerleri de ambalaj ve paketlemeye yönelik toplam 39 projenin desteklendiğini anlattı.

İl Müdürlüğü olarak kivi üretimiyle ilgili yeni projelerinin bulunduğuna değinen İl Müdürümüz, Tarım ve Orman Bakanlığına sundukları Kocadere-Şenköy Havzası'ndaki yaklaşık 500 dekar alanda kivi üretimine yönelik projenin onaylanmasına müteakip burada da kivi üretimine yönelik faaliyetlere başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Kocadere'deki İyi Kiviler de Hasat Edildi

Açıklama: C:\Users\Tim_01062018\Desktop\kocadere itu kivi hasadı\1.jpg

İl Müdürlüğümüz tarafından İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Projesi kapsamında Kocadere köyünde 5 çiftçinin 50 dekarlık bahçesinde uygulanan kivilerin de ilk hasadı gerçekleştirildi.

Bakanlığımızca finanse edilen "Kivi Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamalarının Kontrolü ve Yaygınlaştırılması Projesi" İl Müdürlüğümüzce ilk defa bu yıl Kocadere köyünde 5 çiftçinin 50 dekarlık kivi bahçesinde uygulanmaya başladı.

5 ile 10 yaş arasındaki İyi Tarım Uygulaması yapılan Kocadere'deki Kivilerin hasadından yaklaşık olarak 100 ton ürün elde edildi. Kocadere'li İTU çiftçileri ilk defa kendi bahçelerinde uygulanan projeden oldukça memnun olduklarını ifade ederek uygulamayı önümüzdeki yıllarda da sürdürmek istediklerini söylediler.

Projenin çıktısı olan ITU Sertifikası almaya hak kazanan Kocadere'li çiftçilere sertifikaları önümüzdeki günlerde törenle verilecek.