T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YALOVA’LI ARICILARA ARI SÜTÜ EĞİTİMİ VERİLDİ

Yayın Tarihi : 12.03.2020

İl Müdürlüğümüzce Yalova'daki arı sütü üretimini artırmak amacıyla arıcılara Arı Sütü ve Ana Arı Eğitimi verildi.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda iki gün süresince verilen eğitime 130 Arıcı katıldı.

Eğitimin açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Suat Parıldar Arı sütünün önemli ve değerli bir besin kaynağı olduğunu ifade ederek "Bal, polen ve propolis siz arının başında bulunmasanız bile kovan içinde birikirken arı sütü siz yönetir ve alırsanız üretilebilir. Arı sütü üretimini özel kılan da sizin çabanızla ve yönetiminizle olmasıdır.

İlimizde 2019 yılı itibariyle 267 Arıcılık işletmesi mevcuttur. Kovan sayımız 30.623 olup, 263 ton bal üretimimiz vardır. Buna rağmen 2019 yılında Yalova'da resmi olarak kayıt altına alınabilen arı sütü üretimimiz sadece 72 kilogramdır. Bu verilere bakınca üretimimizin yetersiz olduğunu görüyoruz, o nedenle üretim değerlerimizin artırılması yönünde çalışıyoruz.  Organik Arıcılık ve Organik Bal üretimin yaygınlaştırılması amacı ile 2019 yılında 10 arıcı için kovan, balmumu ve ilaç desteği sağlanmış, proje dahilinde ise 8 işletme geçiş sürecini tamamlayarak 0rganik Arıcılık sertifikasını almıştır. Kivide Bal arılarının polinasyona etkisi projesi, Arıcılar Birliğinin tamamlanmış olan Özel İdare Kaynaklı Bal Dolum tesisi ve yine Marka destekli Arı ürünleri üretimi (Apiterapi) için kurulacak tesis projesine teknik destek sağlanmaktadır. Yalova'da arıcılığın geliştirilmesi ve iyileştirilmesi çalışmalarımız devam etmektedir.

Konuşmamı Albert Einsten'ın sözüyle bitirmek istiyorum. ''Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır, arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan ve insan olmaz. Hayatın devamlılığını sağlamak için elimizden geleni yapmalıyız. Bu anlamda bu eğitimin güzel ve faydalı olmasını diliyor hepinizi saygıyla selamlıyorum" dedi.

İl Müdürümüzün konuşmasının ardından Arı Sütü üreticisi Kenan Gişan arıcılara iki gün boyunca Arı Sütü nedir, nasıl üretilir, Arı Sütünün insanlar için önemi, saklama koşulları ve piyasaya sunum şekli gibi konularda bilgiler aktardı.

Eğitimin sona ermesinin ardından İl Müdürümüz Suat Parıldar, İl Müdür Yardımcısı Selçuk Yaman ve Eğitimi veren Kenan Gişan eğitime katılan arıcılara katılım belgelerini birlikte verdiler.