T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KESME GÜL ÜRETİCİLERİNE THRİPS SPP. ZARARLISINA KARŞI ENTOMOPATOJEN NEMATOD DAĞITILDI

Yayın Tarihi : 31.03.2023

Kesme Gül üretiminde önemli zararlara neden olan Thrips spp. zararına karşı biyolojik mücadele amacıyla ''Kesme Gül Üretiminde Zarara Neden Olan Thrips spp. ile Mücadele Yapılması Projesi'' kapsamında İl genelinden 30 Kesme Gül üreticisine Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi destekleriyle değerinde 68 dekar alanda uygulanmak üzere 272.680 TL değerinde Entomopatojen Nematod dağıtıldı.

Proje kapsamında dağıtımı yapılan Entomopatojen nematodun uygulaması İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından Kadıköy beldesinden bir çiftçinin kesme çiçek serasında projeden yararlanacak çiftçilere uygulamalı olarak gösterildi.

Vali Muammer Erol, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz ve İl Müdürümüz Suat Parıldar da Kadıköy beldesindeki programa katılırken, İl Müdürümüz, Vali Muammer Erol'a projenin teknik detaylarıyla ilgili bilgiler aktardı.  

2021 yılında kesme gül üreticilerinin Thrips ssp. den yoğun zarar gördüklerini İl Müdürlüğümüze bildirmelerini müteakip Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik ekiplerimizin 20 dekar örtü altı alanda yapmış olduğu keşif sürveylerinde zararın yüksek olduğu ve üreticilerin zarara bağlı ürün kayıplarının %80 lere vardığının gözlemlenmesi neticesinde sürvey alanlarından zarar gören bir üreticinin 150 m2 lik 3 adet örtü altı serasında 2021 yılında zararlı ile mücadele yapılmaya başlandı.

2022 yılında başarılı sonuçlar alınması üzerine İl Müdürlüğümüzce hazırlanan %72 Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile %12 İl Özel İdaresi ve %16 çiftçi katkısıyla ''Kesme Gül Üretiminde Zarara Neden Olan Thrips spp. ile Mücadele Yapılması Projesi'' hazırlanarak 2023 yılında hayata geçirildi.

Proje kapsamında; Çiftlikköy ilçesinde 1 Kesme Gül üreticisine, Çınarcık ilçesinde 6 üreticiye ve Merkez İlçeden Kadıköy de 11, Gaziosmanpaşa Mahallesinde 10 ve Elmalık köyünden 2 olmak üzere toplam 30 üreticiye ait 68.266 m2 alanda Kesme Gül üretiminde zarara neden olan Thrips spp. zararına karşı biyolojik ve biyoteknik mücadele yapılmış olacak.

THRİPS SPP. ZARARLISI

Thrips, yumurtalarını çiçek ve yaprakların dokularına bırakıyor. Larvalar, genellikle toprakta pupa olurken kışı ergin halde toprakta ve çeşitli bitkiler üzerinde geçiriyor. Çiçek tomurcuklarının oluşmaya başlamasıyla birlikte diğer konukçularından çiçeğe geçerken çiçek döneminde (Nisan-Haziran) yoğunlukları artıyor. Thripsler, uçuş faaliyetlerini en fazla günün serin saatlerinde yapıyorlar.

Thripsler bitki özsuyunu emerek zarar veriyor, Emgi yerlerinden stiletleri yardımıyla bitkiye bakteri, mantar ve virüs hastalıklarını bulaştırarak bronzlaşmasına ve şekil bozukluğuna neden olarak, ürünün pazar değerini düşürüyor.

''Kesme Gül Üretiminde Zarara Neden Olan Thrips spp. ile Mücadele Yapılması Projesi''ile; Örtü altı kesme çiçek üretim alanlarda büyük ekonomik zarara neden olan Thrips ssp. İle kimyasal mücadelenin yanı sıra biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerini de kullanılarak zararı minimuma indirmek, pestisitlere dayanıklılık töleransı yüksek olan Thrips spp.'ye biyolojik ve biyoteknik yöntemlerin kullanılarak kimyasal kullanımının azaltılması, buna bağlı olarak çevreyi korumak ve biyoçeşitliliği artırmak amaçlanıyor.

Projede kullanılacak olan entomopatojen nematod; bitki zararlısı thripslerin toprağa bırakmış oldukları yumurtaları bularak, taşımış olduğu bakterileri thirips yumurtalarına bulaştırıp zararlının ölmesini sağlayacak.

Proje kapsamında yapılacak olan uygulamalar;

Biyoteknik mücadele ekipmanı mavi yapışkan tuzakları dekara 120 adet asılarak zararlının yoğunluğunun azaltılması sağlanacak.

Proje ile ayrıca kesme çiçek üretim alanlarında zararlıya bağlı ürün kayıplarını azaltılması, Biyoteknik ve biyolojik yöntemlerin kullanılması ile zararlının pestisitlere karşı direnç geliştirmesini azaltılması, Pestisit kullanımını azaltarak çevre ve biyoçeşitliliğin korunması, üreticilere, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerin kullanılmasının alıştırılması, çevre ve insan sağlığına dost uygulamaların yaygınlaştırılması ve küçük ölçekli bitkisel üretim işletmelerinin gelirlerinin artırılması hedefleniyor.