Kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecek şekilde kesmelerine veya vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olunması, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi, kesim yapacak kişilerin eğitilmesi, alınacak tedbirler ve bu konulara ilişkin diğer hususları düzenlemek için 3 Ağustos 2016 tarih ve 29790 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2016 YILI KURBAN HİZMETLERİNİN UYGULANMASINA DAİR TEBLİĞ gereği "Yalova Valiliği İl Kurban Hizmetleri Komisyonu" kurulup 17 Ağustos 2016 tarihinde çalışmaya başladı.
İlimizde Vali Yardımcımız Mehmet KALYONCU Başkanlığında, Müftülük, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürlüğü, Belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcisinden oluşturulan Kurban Hizmetleri Komisyonunun aldığı kararı doğrultusunda merkez kurban satış yeri Kazimiye Köyünde Pafta 12 Parsel 666 da bulunan yer olarak belirlendi.
Kurban kesim yerleri için Tebliğde madde 11 fıkra (7) de belirtildiği üzere "Kurban Satış Yerleri Kontrol Formu" Ek-5 ve "Kurban Kesim Yerleri Kontrol Formu" Ek-6 her kurban satış ve kesim yeri için, komisyonca belirlenen denetçilerce doldurulur. 60 üstü puanla değerlendirilen yerler için uygunluk, 60 puan altıyla değerlendirilen yerler için uygunsuzluk belgesi düzenlenir. Uygunsuzluk belgesi düzenlenen kurban satış ve kesim yerlerinin girişlerine "Standartlara Uygun Değildir" yazısı asılır ve Kurban Bayramının ilk gününe kadar şartlarını düzelterek puanını 60'a çıkarmadığı takdirde komisyonca belirlenen ceza ile tecziye edilir."
Bu kapsamda Yalova merkez ve köylerinde işletmesinde kurban kesmek isteyenlerin müracaatları dikkate alınarak komisyonca denetimler yapıldı ve tebliğde belirtilen Ek-6 formu gereği puanlamaya tabi tutuldu. Aynı işlemler İlçelerde oluşturulan İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından da yapıldı.
Bu güne kadar işletmesinde kurban keseceğini Yalova Valiliği İl Kurban Hizmetleri Komisyonuna dilekçeyle bildiren işletmelerin denetimleri sonucu 100 puan üzerinden yapılan değerlendirme sonuçları UYGUNLUK BELGESİ almaya hak kazananlar şunlar ;
İŞLETME SAHİBİ | | YERİ | PUAN |
1 | SAFVET ÖZTÜRK - SHT | GÜNEYKÖY | 100 |
2 | FERHAT GÜLEÇ | MERKEZ | 100 |
3 | ET-SE HAYVANCILIK | SAFRAN | 100 |
4 | HÜDAYİ AYDIN | HACIMEHMET | 92 |
5 | G.O.P. ERKEK ÖĞRENCİ YURDU | MERKEZ | 85 |
6 | AKIN ÖZTÜRK | KAZIMİYE | 84 |
7 | HÜSEYİN ÇELEBİOĞLU | KİRAZLI | 76 |
8 | İSHAK BAYRAK | KADIKÖY | 75 |
9 | SEYFİ BALKAYA | SAFRAN | 75 |
10 | TARIK DEMİR | SAMANLI | 75 |
11 | HASAN AYDIN | HACIMEHMET | 73 |
12 | İSMAİL ŞANVER | SAFRAN | 69 |
13 | YUSUF KARAKUŞ | HACIMEHMET | 67 |
14 | SUNGUR PEHLİVAN | SAMANLI | 63 |
15 | HAKAN PEHLİVAN | SAMANLI | 62 |
16 | FATİH DEMİR | KAZIMİYE | 60 |
Kurban kesimi yapan ve Uygunluk Belgesi almak isteyenler işletmeler Yalova Valiliği İl/İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonuna dilekçeyle müracaat edebilecekler.