CİNS DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURULARI
Kadastro Müdürlüğünden evrakları tam olarak gelen başvurular değerlendirilerek başvuru hakkında sahada gerekli incelemeler yapılır. İnceleme sonucu rapor halinde Kadastro Müdürlüğüne gönderilir.
HİSSELİ ARAZİ SATIŞ BAŞVURULARI
Arazinin bulunduğu İlçenin Tapu Müdürlüğünce gönderilen yazı ile Kurum görüşümüz talep edilmektedir. Yazı ekinde;
- Aynı ilçe sınırları içerisinde bulunan tüm taşınmazların tapu taşınmaz dökümü,
- Nüfus cüzdan fotokopileri ,
- Mirasa konu taşınmazlar için ise veraset ilamı,
bulunması gerekmektedir.
Gelen yazı ekinde eksik evrak bulunması durumunda ilgili kurumlar ile yazışma yapılması nedeniyle işlem süresinin uzayacağı bilinmelidir.
İl Müdürlüğümüzce yazılan resmi yazılar PTT yolu ile ücretsiz olarak ilgili kurum ve kişilere gönderilmektedir. Yazılarınızın diğer posta vasıtaları ile ( Fax, APS, Kargo, vb. ) gönderilmesini istemeniz durumunda, talebiniz ile ilgili İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğüne bilgi verilmesi gerekmektedir.
YABANCILARIN TAR. ARAZİ EDİNİM VE TAR. PROJE ONAY
Yabancı uyruklu gerçek kişilerin satın aldıkları yapışız taşınmazda araziyi kullanmaları, tarımsal proje geliştirmesi ve İl Müdürlüğüne teslimine ilişkin esaslar
Yabancı uyruklu gerçek kişilerin araziyi edindikleri durumlarda, araziyi kullanma ile tarımsal amaçlı projenin hazırlanması ve teslimine ilişkin esaslar, aşağıda verilmiştir.
1)Yabancı alıcının geliştirdiği projeyi onay için İl Müdürlüğüne vereceği talep dilekçesi ekinde;
a) Uyruğunu, yazışma ve tebligat adresi olarak kendi ülkesindeki ikamet adresi ve varsa Türkiye'de bir adresi,
b) İletişim için e-mail adresi ve telefon numarası,
c) Edinilen taşınmazın tapu kayıt sureti, plan örneği,
ç) Yabancı uyruklu gerçek kişi adına vekâleten alım izni talebinde bulunuluyor ise, noter onaylı vekâlet belgesi, yer alacaktır.
d) Yazışma ve projeleme dili Türkçedir.
e) Yabancı alıcı adres ve iletişim bilgilerindeki her türlü değişikliği ivedilikle İl Müdürlüğüne yazılı olarak bildirmek zorundadır. Türkiye de bir adres verdiği takdirde öncelikli iletişim adresi olarak kabul edilir.
f) Yabancı alıcı ile ilgili yapılacak izin talebi ve tarımsal proje geliştirmeye yönelik her türlü yazışma ve tebligatlarda, 7201 sayılı tebligat kanununun yabancılarla ilgili 25 ila 33. Madde hükümleri uygulanır.
g) Geliştirilecek tarımsal projelerin; proje hazırlama, projenin kontrolü, onayı, denetimi vb. hususlarda, tarımsal faaliyetin konusuna göre yürürlükte olan mevzuata da öncelikle uyulur.
2)Yabancı uyruklu gerçek kişi, Tapu Kanununun 35. Maddesi uyarınca satın aldığı yapışız taşınmazda, bu talimat ekindeki tarımsal proje geliştirme dispozisyonunu esas alarak hazırladığı veya konu uzmanı yetkili kişilere hazırlattığı tarımsal projeyi; edindiği arazinin tapuya tescili tarihinden itibaren en geç iki yıl içinde, projenin başlama ve bitirilme süresini de belirterek, Î1 Müdürlüğüne verecekleri başvuru dilekçesi ekinde, kabulü ve onayı için 3 nüsha şeklinde yazılı olarak sunmak zorundadır. Su ürünleri yetiştiriciliği vb. projelerde ilgili mevzuatı uyarınca nüsha sayısı artırılabilir.
3)Yabancı uyruklu gerçek kişi adına proje sunum talebinde bulunuluyor ise, noter onaylı vekâlet belgesi eklenir.
4)Yabancı alıcı geliştirdiği tarımsal projede, tarım arazisini ne şekilde kullanacağını,
tarımsal amaçlı yapılar dâhil olmak üzere, bu arazinin hangi kısımlarında ne gibi bir çalışma ve proje yürüteceğini belirtir.
5)Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz. Ancak tarımsal amaçlı yapılar için, projesine uyulması şartıyla, ihtiyaç duyulan miktarda tarım arazisinin valilik izni ile kullanılabilir.
6)Yabancı alıcı edindiği tarım arazisi niteliğindeki yapışız taşınmazda, arazi kullanımı ve tarımsal amaçlı proje hazırlanması esnasında aşağıdaki hususları da göz önünde bulundurur.
a) Yabancı uyruklu gerçek kişinin, satın aldığı yapışız taşınmazda geliştireceği tarımsal projeyi, onaya sunma ve projenin uygulanmaya başlanılması sürecine kadar geçecek zaman içerisinde, her aşamada araziyi tarımsal işlem ve üretimde tutarak üretime katkıda bulunması esastır. Gerekli hallerde, İl Müdürlüğünce yabancı alıcıya bu durumun sağlanması için yazılı bildirimde bulunulabilir. Yabancı alıcı bu bildirime uygun hareket etmek durumundadır.
b) Doğal ortama, insan sağlığına ve çevreye zarar verecek bitki ve hayvan türleri vd. ürünlerin yetiştiriciliği ve üretimi proje amacı olarak verilemez.
c) Projede sürdürülebilir arazi kullanımının sağlanması için toprak ve su kaynaklarının korunması, toprak ve su kirliliğinin önlenmesi, erozyona karşı gereken tedbirlerin alınması ve onaylı projede verilen tüm uygulamaların yapılması proje sahibinin sorumluluğundadır.
ç) Yabancı alıcı sahip olduğu arazide mümkün olduğu ölçüde; damla, yağmurlama sulama ve iyi tarım uygulamalarını yapar.
d) Yabancı alıcı yapacağı tarımsal faaliyetlerin çevreye olumsuz etkide bulunmaması için gerekli tedbirleri alır. Ekim, dikim, hasat, vb. uygulamalarda teknolojik tarım alet ve makinelerin kullanımına dikkat eder.
e) Uygun toprak işleme teknikleri, gübreleme, bitkisel üretimde hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı çevreye duyarlı mücadele yöntemlerini tercih eder.
f) Proje uygulaması ve üretim sürecinde yabancının kendisi ve aile fertlerinin iş gücü, hariç, ihtiyaç duyulan iş gücü Türkiye'den karşılanmalıdır.
7) Aynı proje içerisinde yer verilmek kaydıyla, alternatifli şekilde uygun olan diğer tarımsal ürünlerin veya ürün guruplarının üretimine yönelik çalışmayı içeren proje sunulabilir.
8) Tarımsal proje geliştirme dispozisyonunda ana unsurlar dışındaki ihtiyaç duyulan ilaveler İl Müdürlüğünce yapılabilir.
Yabancı uyruklu gerçek kişilerin geliştirdikleri tarımsal projenin İl Müdürlüğünce incelenmesi ve onay süreci
Yabancı gerçek kişinin satın aldığı yapışız taşınmazla ilgili, İl Müdürlüğüne intikal ettirdiği tarımsal amaçlı proje, aşağıdaki esaslar dâhilinde değerlendirilerek onaylanır.
1) İl Müdürlüğüne onay için intikal eden projenin, bu talimat ile teknik esas ve usuller dâhilinde, Proje Değerlendirme ve İzleme Komisyonunca inceleme ve kontrolleri yapılır.
a) Komisyonu oluşturan teknik personelin branşı dışında bir projenin intikali halinde, İl Müdürlüğü kanalıyla o branşla ilgili personelin projeye ilişkin imzalı değerlendirme raporu alınarak, komisyonca karar verilir.
b) Su ürünleri yetiştiricilik tesisi kurmak isteyen ve ön izin alan yabancı uyruklu gerçek kişilerin tesise ilişkin projeleri, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve/veya İl Müdürlüğü tarafından onaylanır.
c) Projeler uygun görüldüğü takdirde İl Müdürünce onaylanır
ç) Projenin ilk inceleme ve kontrolleri esnasında, proje dosyasında belirtilen proje başlama ve bitirilme süresi uygun görülmediği takdirde, komisyonca projenin başlama ve biti süresi, gerekçeleri ile yeniden belirlenebilir. Alıcı buna uymak durumundadır.
2) İl Müdürlüğüne intikal eden projede, inceleme ve kontroller esnasında belirlenen eksikliklerin tamamlanması ve giderilmesi konusunda bir yazı hazırlanarak, yabancı uyruklu kişinin vermiş olduğu adrese yazılı olarak tebligat yapılır. Bu eksiklikler yabancı alıç tarafından 30 gün içinde tamamlanarak proje yenilenir. Eksikliklerin tamamlanmadığı durumlarda 30 gün daha ilave süre verilebilir.
3) Projenin uygun görülmesi veya tespit edilen yanlışlık ve eksikliklerin giderilip tamamlanması halinde, İl Müdürlüğünce projenin başlama ve bitirilme süresi belirtilip projeyi onaylandığında bir takımı taşınmazın bulunduğu Tapu Müdürlüğüne tapu kütüğünün beyanlar hanesine kaydedilmek üzere vakit geçirilmeden gönderilir. Projenin onaylı bir takım da yabancı uyruklu kişiye verilir. Diğer kalan onaylı takım da İl Müdürlüğü arşivine alınır.
4) İl Müdürlüğünce projenin ilgili Tapu Müdürlüğüne gönderilme yazısında "tarımsa üretim projesidir" şeklinde proje konusunun, tapu kütüğünün beyanlar hanesine kaydının yapılması istenir.
5) İl Müdürlüğüne intikal eden proje hakkında, projeyi sunan tarafa yazılı bir gerekçe bildirmeksizin, dilekçenin kayıt tarihinden itibaren 30 gün içerisinde kontrol, inceleme ve işlem yapılmaması durumunda, proje müteakiben bir hafta içerisinde incelenir. Görüler eksiklikler giderilmesi için 30 gün süre verilir, gerektiğinde süre 30 gün daha uzatılabilir.
6) Arazinin yabancı alıcı adına tapuya tescil tarihinden itibaren 2 yıllık süre geçirildikten sonra, Bakanlık ilgili birimine intikal ettirilen projeler, Tapu Kanununun 35. Maddesinde belirtildiği üzere incelemeye alınamaz ve onaylanamaz. Böyle bir durum ortaya çıktığı takdirde, İl Müdürlüğünce alıcıya ve taşınmazın bulunduğu Tapu Müdürlüğüne üç gün içerisinde yazılı olarak bildirilir.