Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
YALOVA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    ÇALIŞMA İLKELERİMİZ
    MİSYONUMUZ
    VİZYONUMUZ
  • İDARİ YAPI
    İL MÜDÜRÜ V.
    İL MÜDÜR YARDIMCISI
    İL MÜDÜR YARDIMCISI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • HAYVAN SAĞLIĞI VE YETİŞTİRİCİLİĞİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    • ALTINOVA İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ARMUTLU İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇINARCIK İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • ÇİFTLİKKÖY İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    • TERMAL İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ
    İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ BİRİMLERİ
  • YAYINLARIMIZ
    GENÇ ÇİFTÇİ DERGİMİZ
    AFİŞLER
    • ARONYA1
    • ARONYA-2
    • BUZAĞI
    • KİVİDE ARI POLİNİ
    • ORGANİK BAL
    • SERA MODERNİZASYONU
    • SOSYAL MEDYA
    • KAZ PROJESİ
    • KURUTULMUŞ HURMA
    • KURUTULMUŞ KİVİ
    • KÜPE AFFI
    • ZİRAİ MÜCADELE-ELMA KARALEKE
    • GIDA DENETİM
    • HURMA
    • CEVİZ
    • ÇİLEK
    • KİVİ
    • REÇETESİZ ÜRÜN KULLANMAYIN
    • SU ÜRÜNLERİ BOY YASAKLARI
    • SU ÜRÜNLERİ ZAMAN YASAKLARI
    LİFLETLER
    • BAL LİFLETİ
    • ANIZ
    • BAL POLİNASYONU1
    • BAL POLİNASYONU2
    • BALIK1
    • BALIK2
    • GENÇ ÇİFTÇİ
    • ARONYA
    • ARONYA LİFLET
    • KİVİ LİFLET
    2022 TARIMSAL DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI
    TÜRK GIDA KODEKSİ ETİKET YÖNETMELİĞİ
    2020 AFİŞLER
    • ARONYA 2020
    • BİBER 2020
    • CEVİZ 2020
    • ÇİLEK 2020
    • FASULYE
    • KİVİ 2020
    • NAŞİ ARMUDU
    • T.HURMASI
    İHBARI MECBURİ HASTALIKLAR
    HAYVAN HAREKETLERİ KONTROLÜ
    YALOVA GÜBRELEME REHBERİ
    YALOVA TARIM BÜLTENLERİ
    • YALOVA TARIM BÜLTENİ TEMMUZ 2020
    • YALOVA TARIM BÜLTENİ ARALIK 2020
    • YALOVA TARIM BÜLTENİ OCAK 2020
    • YALOVA TARIM BÜLTENİ NİSAN 2020
    • YALOVA TARIM BÜLTENİ MAYIS-2021
    • YALOVA TARIM BÜLTENİ EYLÜL 2021
    • YALOVA TARIM BÜLTENİ OCAK 2022
    • TARIM BÜLTENİ-MAYIS 2022
    • YALOVA TARIM BÜLTENİ- 9. SAYI EYLÜL 2022
    • YALOVA TARIM BÜLTENİ 10. SAYI OCAK 2023
    • YALOVA TARIM BÜLTENİ-11. SAYI MAYIS 2023
    • YALOVA TARIM BÜLTENİ 12. SAYI EYLÜL-2023
    • YALOVA TARIM BÜLTENİ-13. SAYI OCAK 2024
    • YALOVA TARIM BÜLTENİ 14. SAYI MAYIS 2024
    • YALOVA TARIM BÜLTENİ 15. SAYI EYLÜL 2024
    ARONYA COĞRAFİ İŞARET KİTAPÇIĞI UYGULAMA REHBERİ
    2022 YAYINLARIMIZ
    • ARONYA BROŞÜR
    • CEVİZ BROŞÜR
    • KIZILCIK BROŞÜR
    • SEMİZOTU BROŞÜR
    • TRABZON HURMASI BROŞÜR
    • KİVİ BROŞÜR
    KİVİ COĞRAFİ İŞARET KİTAPCIĞI UYGULAMA REHBERİ
    HALK ELİNDE ISLAH PROJESİ UYGULAMA REHBERİ
    2022 YILI FAALİYET RAPORU
    YALOVA TARIM BÜLTENİ 16. SAYI OCAK 2025
    2025 ANIZ LİFLET
  • YALOVA TARIM TAKVİMİ
  • İDDİALAR VE GERÇEKLER
  • BAKANLIĞIMIZ TAŞRA TEŞKİLATI ÇALIŞMA YÖNERGESİ
  • 2023 YILI KISA BRİFİNG
  • 2023 FAALİYET RAPORU
  • YALOVA TARIM BÜLTENİ 17. SAYI MAYIS 2025
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksYalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

13.07.2021 / Gösterim Sayısı : 22 / Arşiv

İl Müdürümüz Suat Parıldar hava sıcaklıklarının hızla arttığı şu günlerde gıda zehirlenmelerine dikkat çekerek, yaz aylarında gıda zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması konusunda Yalova'lıları uyardı.

İl Müdürümüz "Yaz mevsiminde en çok görülen hastalıklardan biri de gıda zehirlenmeleri. Hijyene dikkat edilmemesi ve açıkta satılan ürünlerin tüketilmesi gıda zehirlenmelerinin başlıca sebepleri.

Gıda zehirlenmelerinde neden yaz aylarında artış görülüyor?

Yazla birlikte insanlar dış ortamlarda daha çok vakit geçirmeye başlıyorlar ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketimi artıyor. Sıcaklık artışıyla beraber, uygun koşullarda muhafaza edilmeyen, hijyenik şartlarda hazırlanmayan yiyeceklerin üzerinde çoğalan bakterilerin ürettikleri toksinler gıda zehirlenmelerine yol açar. Besinler, üstü örtülmeden açıkta iki saatten fazla kaldıysa bakteri ve toksin üretmesi olağandır. Açıkta satılan ve önceden pişirilmiş besinlerin hepsinin riskli olduğunu bilmek ve ayırım yapmadan açıkta satılan hiçbir besini tüketmemek gerekir.

Gıda zehirlenmelerinde hijyen ne kadar önemli?

Gıda zehirlenmelerinde en önemli nokta hijyen. Evde yemek yapan kişi dikkat etmezse, el yıkamazsa da besin zehirlenmesi olabilir. Besinleri hazırlamadan önce eller mutlaka yıkanmalıdır.

Besin zehirlenmelerinden korunmak için yapmamız gerekenler:

—Açıkta satılan yiyecekler aralarında hiçbir ayrım yapılmadan asla tüketilmemelidir.
—Yiyeceklerin hazırlanması esnasında hijyen koşullarına dikkat edilmeli, eller mutlaka yıkanmalıdır.
—Özellikle tavuk ürünleri mutlaka 70 derece üzerinde iyice pişirilmelidir.

—Derin dondurucudan çıkarılan besinler çözülsün diye oda sıcaklığına bırakılmamalı, buzluk altındaki bölmede beklenmelidir.

—Her yemek pişirildikten sonra sadece bir kez ısıtılmalı ve sadece bir kez dondurulmalıdır.
—Son kullanma tarihi geçmemiş olsa bile üzerinde bozulma emaresi görülen gıdanın tamamı atılmalıdır.

—Son kullanma tarihi geçtiği halde kokusu ve görüntüsü iyi olsa bile ürün mutlaka atılmalıdır.
—Buzdolabına koyduğumuz ürünlerde bakteri oluşuyorsa, dolabın içi bakterilerden arındırılmalı, dolap düzenli aralıklarla dezenfekte edilmelidir. Ayrıca dolabın içi asla tıka basa doldurulmamalı, hava dolaşımı engellenmemelidir.

—Buzdolabında sulu gıdalar muhakkak ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir.
—Yumurtaların yıkanarak saklanması doğru değildir. Bunun yerine kapalı yumurtalıklarda saklanmalı, asla yıkanmamalıdır" dedi.

Son Haberler
...
Tarım Orman Ve İnsan Fotoğraf Yarışması Başvur ...
...
Biçerdöver Hasat Kontrolleri Yapılıyor
...
Sermayecik'te Mavi Yemiş Hasadı Yapıldı
...
Kahverengi Kokarcayla Mücadele Kapsamında Samu ...
...
Gıdada İşletmelerinde Yeni Dönem! Karekod Zoru ...
...
Kurban Bayramı Sürecinde Denetimler Başarıyla ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Cengiz Koçal Cd. No: 55 PK. 60 YALOVA

  • Telefon : 0 226 814 10 58 (pbx)- 0 226 814 10 93

  • Faks : 0 226 814 11 58

  • E-Posta : yalova@tarimorman.gov.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI