Subaşı Belediyesi ve Yalova Kivi Üreticileri Birliği'nin ev sahipliğinde 7-8 Ekim tarihlerinde Kivi Festivalinin 10. su Subaşı Belediyesi Mehmet Tunalı Tesisleri'nde düzenlendi.
Festivalin açılışına Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Altınova Kaymakamı Halil İbrahim Kazar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, İl Müdürümüz Suat Parıldar, Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, Siyasi Parti Temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Her yıl kivi hasadı öncesinde düzenlenen festivalin açılış kurdelesini Vali Dr. Hülya Kaya ve diğer protokol üyeleri kesti. Vali Kaya ve protokol üyeleri daha sonra stantları tek tek gezerek bilgi aldı ve ürünleri inceledi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması sonrasında Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Fidanın festivalin açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, da festivalle ilgili olarak “Biz sadece Yalova'nın Subaşı beldesinde kivinin başkenti dediğimiz yerde kivinin Subaşı'na değil Yalova'ya mal olmasını istediğimiz için böyle bir çalışma içerisinde yer aldık ve başarılı olduğumuzu düşünüyoruz" dedi.
İl Müdürümüz Suat Parıldar, da yaptığı konuşmada “Ülkemizde kivi ilk defa 1988 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanların koordinatörlüğünde Kivi çalışmaları başlamış olup ilk Kivi Bahçesi 1991 yılında Altınova ilçesi Subaşı Beldesinde kurulmuştur. Üreticilere gösterilen doğru örnek, sorunlara çözüm bulunması İl Müdürlüğümüz destek ve eğitim çalışmaları ile yayınlaşmaya başlamıştır. Meyvecilik yapan üreticilerimiz elma başta olmak üzere ekonomik ömrünü tamamlamış ya da istenen gelir elde edilemeyen meyve bahçelerine net karı daha yüksek Kivi bahçelerine dönüştürmüşlerdir. 1999 Marmara depremi sonrasında Anadolu Kalkınma Vakfı, Yalova Tarım İl Müdürlüğü ve Subaşı Belediyesi'nin işbirliği ile "100 çiftçiye 500 dekar" sloganı ile kurulan bahçeler kivi üretiminin gelişmesine ivme kazandırmıştır. Kivi gibi yöremize iyi adapte olmuş ve tüketicilerce de benimsenmiş yeni meyve türlerinin üretimi özendirilmelidir. Türkiye'de 2022 yılı itibari ile 42.191 da alanda 100.772 ton kivi üretilmiştir. İlimiz 6.891 dekar alanda yaklaşık 27 Bin tonu aşan üretim ile tek başına ülke üretiminin %27'sini karşılamaktadır. Özellikle son 6 yılda Kivi alanında %21'lik artış, üretim miktarında ise %11'lik artış yaşanmıştır. Ayrıca Yalova Kivi üreticileri ilimizdeki arazi değerlerinin artması nedeniyle Çanakkale, Bursa (Orhangazi ve İznik), Balıkesir (Gönen) illerinde Kivi bahçesi tesisi kurmuş olup halen bu illerde yatırımlarını sürdürmektedir. Bu nedenle Yalova Kivi üreticileri Türkiye Kivi üretiminin yaklaşık %50'si oranında üretimi ellerinde tutmaktadırlar. FAO'nun 2021 yılı verilerine göre dünya kivi üretiminin %70'i Türkiye ile aynı kuşakta olan ülkelerden gerçekleşmektedir.
Dünya'da 2,8 Milyon Dekar alanda kivi yetiştirilirken 4,5 Milyon Ton meyve elde edilmektedir. Çin gerek üretim alanı ve gerekse üretim miktarı bakımından kivi üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Ülkemiz dünya kivi üretiminde Üretim alanı olarak 8. Sırada, Üretim miktarı bakımından ise 7. Sırada bulunmaktadır. İlimiz için stratejik öneme sahip olan kivi üretiminde sürekliliğin sağlanması ve çeşitli sebeplerle boş bırakılarak âtıl durumda bulunan tarım arazilerinin değerlendirilmesi suretiyle tarımsal üretim ve hasılanın arttırılması, üretimde kümelenme sağlanması amacıyla 2016 yılından itibaren yeni kivi havzaları oluşturulması çalışmaları yürütülmektedir. İlimizde kivi üretimine yönelik olarak 2016-2023 yılları arasında Bakanlığımız ve Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle uygulanan projeler aracılığıyla 80 üreticimize 326 Dekar yeni bahçe tesisi yapılmış olup, uygulanan tüm projeler için yaklaşık 2 Milyon TL (1.881.663 TL) kamu hibe desteği sağlanmıştır. Hibe desteklerinin kazandırdığı bu ivmeyle 7 yıllık süre sonunda kivi üretim alanı 5402 dekardan 6891 dekara çıkarılmıştır.
Kivi'nin ilimizde üretiminin artması ile bağlantılı olarak yüksek kapasiteli soğuk hava depoları yapımı hızlanmıştır. Bu soğuk hava depolarının 10'u aktif olarak yaklaşık 60 Bin ton/yıl ürün depolamaktadır. Soğuk hava depolarının yapımı için Bakanlığımızın Kırsal Kalkınma yatırımlarını destekleme programından 8,8 Milyon TL destekleme yapılmıştır. İlimizde üretilen kivimizin ihracatının artırılması amacıyla yeni çalışmalara ve girişimlere de ağırlık verilmektedir. İlimizin kıymetli ürünü 24 ayar altınımız kivimizin vesile olduğu Subaşı Kivi Festivali'nin hayırlı olmasını diliyor festivalin tertiplenmesinde emeği olan başta Kivi birlik Başkanımız, Belediyelerimiz ve İl Özel İdaremize teşekkür ediyorum. Marifet iltifata tabidir, bu güzel ve kıymetli ürünümüzü üretip, tüketicilere 24 ayar altın kıvamında sunan üreticilerimize teşekkür ediyor, 2023 yılı ürünlerinin hasadının yaklaşması vesilesiyle de ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
Yalova Milletvekili Tahsin Becan' ın da festivalde yaptığı konuşmanın ardından kürsüye gelen Vali Dr. Hülya Kaya “Yalova'ya atanalı yaklaşık 1 ay oldu ve bu ikinci festivalimiz. Birincisini Aronya ile açmıştık. Çok güzel, sevimli, hakikaten insanda merak uyandıran bir meyve. Tabi kivi de çok yol aldık, aronyanın daha başındaysak, burada inanılmaz bir başarı gösterilmiş ve 10. Festivali beraber yapıyoruz. Sadece Kivi Üreticileri Birliği değil, buradaki bütün aslında sektör, üreticiler bir araya gelmişleri, hanımefendiler de dahil olmak üzere burada çok güzel bir festival hazırlığı yapılmış. Öncelikle bu başarıdan dolayı tebrik ediyorum. Kivi bu bölgenin amirali, itici gücü, tarımda en çok gelir elde ettiğimiz alanlardan bir tanesi. Bu alanda hem Tarım Bakanlığı hem İl Özel İdaremiz desteklerini devam ettiriyor. Hem üretilmesi hem lojistiği hem de ürünün çeşitliğinin sağlanması noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Dolayısıyla buradaki alınan ürünün kalitesinin arttırılması, çeşitliliğinin arttırılması ve dünya piyasasına girmesi noktasında inşallah daha somut daha sağlam adımlar atacağız. Bu noktada ben Tarım Müdürümüz Suat Parıldar ve ekibine, araştırma enstitümüze çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu çalışmaların hepsi laboratuvarda yapılan çalışmalarla başlıyor sonra yaygınlaşıyor.
Burada aslında çok büyük bir başarı hikayesi var ve bunda emeği geçen herkesi teşekkür ediyorum. En çok teşekkürü de bayanlara yapıyorum, buradaki ürünler inanılmaz güzel, çeşitli. El emeği göz nuru ürünler vardı, onların pazarla buluşması noktasında da aslında bize düşen vazifeler var. Başkanımızla beraber belki bu konuyu daha sonraki süreçte görüşeceğiz. Bu festival her sene çıta yükselterek gitmesi gerekiyor. Bunu aslında kültür, sanat ve turizmle de birleştirmek lazım. Sadece bir tarımsal ürünün tanıtılması değil aslında kivi bizim marka değerimiz. Dolayısıyla biz bundan ne kadar faydalanabiliriz bu önümüzdeki sene bunu masaya yatırmamız lazım. Çünkü 10 senelik bir tecrübe var ve bunu turizmle nasıl birleştirebiliriz. İstiyoruz ki aslında kivi festivalinde burada sanatçılarımızda olsun, yemek yapan gastronominin önderleri olsun. Çünkü kividen çok farklı çok değişik şeyler yapabiliriz. Dolayısıyla bu sene çıta ne kadar yüksekse önümüzdeki sene daha da yükselmeli ve bizlerde buna destek vermek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay ve Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Fidan tarafından festivale katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketi takdim edildi. Festivalin devamında halk oyunları gösterileri sahnelendi ve yerel sanatçılar sahneye çıktı. Festivalde gün boyunca çarşı ve sektör stantları büyük ilgi gördü.