20 Temmuz
2020 Salı günü başlayacak Kurban Bayramının mutlu, huzurlu, sağlıklı ve
sorunsuz geçmesi için İl Müdürlüğümüzün çalışmaları ara vermeden devam ediyor.
İl Müdürümüz Suat Parıldar konuyla
ilgili olarak yaptığı açıklamada; Kurban Bayramı
sebebiyle; Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde
gerek insan gerek hayvan sağlığını tehdit edebilecek olumsuzlukların önlenmesi
amacı ile Valiliğimiz Kurban Komisyonunca bir takım tedbirler alınmıştır.
Yetiştiricilerin, kurbanlık hayvan satıcılarının ve alıcılarının bu tedbirlerin
gereklerini yerine getirmeleri önemlidir.
Hayvan satış ve kesim yerleri Valiliğimiz Kurban
Komisyonunca belirlenmiş olup İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli
hayvan sağlığı ekiplerimiz kurban satış yerlerini sürekli olarak hayvan sağlığı
yönünden kontrol etmekte ve hayvanlarda bulaşıcı bir hastalığın olup
olmadığına, hayvanların kayıtlarına, dişi hayvanlarda damızlık değeri yoktur
raporuna bakmaktadırlar. Denetimlerimiz bayram süresince de devam edecektir.
Kurbanlık satın alacak vatandaşlarımız, kurbanlık hayvanlarının tür, ırk,
cinsiyet ve yaşını https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresinden veya
"HaySag" isimli mobil uygulamayı cep telefonlarına indirerek küpe
numarasını sorgulayabilirler.,
Kurbanlık hayvan yetiştirerek aynı
zamanda kendi işletmesinde kurban kesim ve parçalama işini yapacak olan
"Geçici Kurban Kesim Yerlerine" de Kurban Hizmetleri Komisyonunca
oluşturulan heyet tarafından izin verilmiştir. Kurban pazarlarında olduğu gibi
geçici kurban kesim yerlerindeki kurbanlıklar da İl ve İlçe ekiplerimiz
tarafından hayvan sağlığı yönünden kontrol edilmektedir.
Bakanlığımız Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünce
hazırlanan kurbanlık hayvanlar ve kurban satış ve kesim yerlerinde alınması
gereken Covid-19 tedbirleri ile ilgili afiş ve broşürlerin kurban kesim ve
satış yerlerine dağıtımı yapılmıştır.
-Covid-19 nedeniyle Kurban satış ve kesim yerlerinde
maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulmalıdır.
-Vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan seçerken; seçilen
hayvanın, gebe ve damızlık dişi olmamasına dikkat etmeleri, ülkemiz hayvan
varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanları kurbanlık olarak tercih
etmeleri çok önemlidir.
-Kurbanlık olarak satılmak amacıyla getirilen
kurbanlık hayvanların, aşılı ve kulaklarında küpelerinin bulunması, büyükbaş
hayvanlar için Hayvan Pasaportu Belgesinin, küçükbaş hayvanlar için ise Hayvan
Nakil Beyannamesinin bulunması gerekmektedir.
-Kurbanlık Hayvanların kesimleri için veteriner hekim
kontrolünün olduğu İl Müdürlüğümüzce onay verilen kesimhaneler ile Kurban
Komisyonunca belirlenen kesim yerleri tercih edilmelidir.
-Kurban Bayramı süresince ve sonrasında oluşan
atıkların da çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmesi, et ve deri
dâhil tüm yan ürünlerin zayi edilmemesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesi
gerekmektedir.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak vatandaşlarımızın bayramını
şimdiden kutluyor, kurbanlarının makbul ve kabul olmasını dileyerek, sağlıklı
ve mutlu nice bayramlar temenni ediyoruz" dedi.