‘Yalova İli Plastik Sera Üst Örtülerinin Yenilenmesi Projesi’ nin 2.etabı kapsamında 167 süs bitkisi ve sebze üreticisine 210 dekarlık sera alanında kullanılmak üzere 59 ton sera naylonu dağıtımı yapıldı. 6.211.978,40 TL tutan projenin kaynağının %27’sini Tarım ve Orman Bakanlığı, %25’ini Yalova İl Özel İdaresi, %4’ünü Yalova Belediyesi ve %44’ünü ise üretici katkısı oluşturdu.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törene Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman, Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, Kadıköy Belediye Başkanı Yılmaz Tavşan, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, SGK İl Müdürü Sami Tuşik, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Türker Yimsek, Orman İşletme Müdürü Murat Koçluk, İl Genel Meclisi Üyesi Aykut Türker, Kent Konseyi Başkanı Kenan Engin, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çiftçiler katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Bakanlığımızın Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi Projesi ve Kent Tarımı Uygulamaları yaklaşımı ile İlimizde örtüaltı alanlarda süs bitkisi ve sebze üretimini artırmayı amaçlayan “Yalova İli Plastik Sera Üst Örtülerinin Yenilenmesi Projesi” Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Yalova İl Özel İdaresi ve Yalova Belediyesi tarafından sağlanan finansman desteği ve üretici katkısı alınarak uygulamaya geçirilmiştir. Proje kapsamında ilimizin süs bitkisi ve sebze üreticilerine sera naylonu dağıtımı yapılması amaçlanmıştır. İlimizde üretim yapan işletme profilimizin büyük kısmı küçük aile işletmelerinden oluştuğu için kendi imkânları ile örtü değiştirmeleri ciddi bir maliyet oluşturmaktadır. Proje ile hedef kitlemiz sera üst örtüsü hiç olmayan seralar öncelikli olmak üzere sera örtüsü yırtık ve yamalı olan ve ekonomik ömrünü yitirmiş olan üreticilerimizin seraların örtüsünün yenilenmesi hedeflenmiştir. İlimizin en önemli tarımsal faaliyetlerinden birisi olan süs bitkileri üretimi 4.849 dekar alanda gerçekleştirilmektedir ve bu alandan 162 Milyon adet süs bitkisi üretimi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca ilimizin ve çevre illerin sebze ihtiyacının karşılanmasında önemli yeri olan sebzecilik faaliyetleri 8.075 dekar alanda gerçekleştirilmektedir. Bu üretim alanının 4.066 dekarlık (%50’si) kısmı örtü altı alanlarda yer almakta olup bu alanlardan yıllık yaklaşık 20 Bin Ton sebze üretimi yapılmaktadır. Bakanlığımızın sebzecilik faaliyetlerinde ulusal ölçekte uygulamaya geçirdiği “Kent Tarımı” yaklaşımı ile artan lojistik maliyetlerin olumsuz etkisini kırmak üzere büyük kentlerin sebze ihtiyacını yakın üretim havzalarından karşılamak hedefiyle, ilimizde örtüsüz, atıl durumdaki mevcut seraların ve işgücünün ekonomiye kazandırılması amacıyla Yalova’da modern seracılığı yaygınlaştırmak, yetiştiricileri katma değeri ve stratejik önemi yüksek tarımsal faaliyetlere yöneltmek amacıyla “Yalova İli Plastik Sera Üst Örtülerinin Yenilenmesi Projesi” hazırlanmıştır. Projenin 2023 yılında ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde uygulanmış olan ilk etabında toplam 302 üreticiye yaklaşık 428 dekarlık alanda sera naylonu yenilemesi yapılmış olup; 132 ton sera naylonu dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Projesi bütçesinin %50’si Bakanlığımızca, %25’i Yalova İl Özel İdaresi ve %25’i ise üretici katkısı olmak üzere toplam 7.014.071,92 TL tutarında kaynak kullanılmıştır. 2024 yılında ikinci etabı uygulanmakta olan “Yalova İli Plastik Sera Üst Örtülerinin Yenilenmesi Projesi”nin bütçesinin %27’si Bakanlığımız tarafından, %25’i Yalova İl Özel İdaresi, %4’ü Yalova Belediyesi ve %44’ü ise üretici katkısı olmak olmak üzere toplam 6.211.978,40 TL kaynak kullanımı gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında 167 süs bitkisi ve sebze üreticimize 210 dekarlık örtüaltı alanda sera naylonu
yenilemesi yapılmış olup; yaklaşık 59 ton sera naylonu dağıtımı yapılmıştır. Böylelikle 2023 ve 2024 Yıllarında Toplam 469 üreticimize 638 dekarlık alanda sera naylonu yenilemesi yapılmış; 191 ton sera naylonu dağıtımı yapılarak 13,2 Milyon TL kaynak kullanılmıştır. 2024 yılında ilimizde sebze üretiminde arz açığı oluşmasının önlenmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ve Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde uygulanan sebzecilik projeleri kapsamında fasulye tohumu, biber, hıyar, marul, Kara Lahana ve Pazı fidesi desteği sağlanmıştır. Toplamda 460 üreticimize 837 dekar alanda uygulanmak üzere 1,8 Milyon adet sebze fidesi ve tohumu dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu projelere 3 Milyon TL Bakanlık desteği, 824 Bin TL İl Özel İdare desteği ve 1,6 Milyon TL üretici katkısı sağlanmıştır.”
SOYGÜZEL: “ARAZİLERİMİZDEN RANT GELİRİNİ DEĞİL TARIMSAL GELİRİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise yapmış olduğu konuşmasında; “İl Özel İdaresi olarak İl Genel Meclisimizin aldığı kararlarla 5 yılı aşkın süredir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile beraber tarımın desteklenmesi için ciddi bir gayret gösteriyoruz. Çok sayıda projeyi hayata geçirdik. Tarım İl Müdürümüz ve İl Genel Sekreterimizin şahıslarında personellerine emekleri için teşekkür ediyorum. İl Genel Meclisi olarak bütçeden kaynak ayırırken tarım arazileri küçük olan ve yapılaşma baskısıyla karşı karşıya olan ilimizin arazi rantını tersine çevirip; rant gelirini değil tarımsal geliri artırmayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.
GÜREL: “ÜRETİCİLERİMİZE DESTEK OLMAK ADINA TARIM MÜDÜRLÜĞÜNÜ KURDUK”
Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel ise belediye bünyesinde tarım müdürlüğü kurarak tarıma destek olmayı hedeflediğini dile getirdiği konuşmasında; “Sektör temsilcilerimize, üreticilerimize hayırlı olsun. İnşallah valiliğimiz, il müdürlüğümüz, bizler hep beraber ilerleyen süreçte desteklerimizi artırıp daha çok proje yapabiliriz. Tarımımızı kaybetmemiz lazım. Şehir büyümesini dengeli sürdürmeliyiz” dedi.
VALİ KAYA: “YALOVA ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİKTE ÖRNEK BİR KENT”
Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya yaptığı konuşmasında; “Bugün hep beraber güzel bir işi başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tarım Bakanlığımız, il özel idaremiz, belediyemiz ortaklaşa projeyi destekleyerek sera naylonlarını üreticilerimizle buluşturdular. Yalova bu noktada bir model kent. Özellikle örtü altı yetiştiricilikte diğer kentlere örnek oluşturuyor. Bu modeli devam ettirmek için her fırsatta üreticimizin yanında olduğumuzun altını çizmek istiyorum. Yapmış olduğumuz çalışma bunun bir göstergesidir. Bugün Tarım Bakanımızla, 81 ilin valisi olarak bir çalışma gerçekleştireceğiz. Kahverengi kokarca dediğimiz bahçelerimize musallat olan bir zararlıyla nasıl mücadele edeceğimizi görüşeceğiz. Üreticilerimizin de bu konuda desteğini rica ediyoruz. Farkındalığınız çok önemli” dedi.
Konuşmaların ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildikten sonra hak sahibi üreticilere sera naylonları teslim edildi.