İl Müdürlüğümüz ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş.'den yetkilileri tarafından üreticilere yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantılarına Altınova İlçesi Ahmediye Köyünde devam edildi.
Toplantıda son zamanlarda yaşanan doğal afetler karşında üreticilerin ürün sigortası yaptırmaları gerekliliği anlatılarak TARSİM'in işleyişi, sorunları ve çözüm önerileri hakkında bilgilendirme yapılarak toplantıya katılım sağlayan üreticilerin TARSİM ile ilgili soruları cevaplandırıldı.
5363 sayılı kanunla kurulan Tarım Sigortaları Kanunu TARSİM; 2005 yılında kurulmuş olup, 2006 yılında ülke genelinde faaliyetlerine başlamıştı.
TARSİM, Sigortalının zararlarını, kapsama alınan riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı gereğince belirlenmiş kapsam dâhilinde ve genel şartlar ile tarife ve talimatlar çerçevesinde tazmin etmektedir. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM); Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Sigorta Birliği ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş.'den atanan temsilcilerin yer aldığı bir yönetim kurulu tarafından idare ediliyor. Sistem; Devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğinin en güzel örneklerinden biri.
TARSİM, Tarım Sigortaları Havuzu ve bu Havuzun tüm iş ve işlemlerini yürütmekle görevli, kar amacı gütmeyen bir şirketten oluşuyor. Sistemin özü riski en iyi değerlendirecek kişinin üreticinin kendisi olması. Üretici gönüllük esası çerçevesinde riskini değerlendirerek riskine en uygun sigortayı yaptırabiliyor.
Sistemin kapsamında, Bitkisel Ürün ve Sera Sigortaları, Büyük ve Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortaları, Kümes Hayvanları Hayat Sigortaları, Su Ürünleri Hayat Sigortaları ile Arıcılık Sigortaları bulunmakta olup, düzenlenen poliçe priminin %50'si (Bitkisel Ürün Sigortalarında Don teminatında %66,7'si), Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortasında %60'ı Devlet tarafından karşılanıyor. Sera sigortası ile Tüm Hayvan Hayat Sigortaları risk inceleme raporuna göre de poliçe düzenleniyor. Devletin prim desteğinin yanı sıra ek olarak üreticiye çeşitli indirim imkanları sunularak üreticilerin Tarım sigortalarına duyarlılıklarının arttırılması ve Tarım Sigortaları Havuzunun Sigortalı Alan ve Sigortalı Hayvan Sayısı anlamında büyümesi ve sistemin tabana yayılması amaçlanıyor.